Waddenfonds honoreert project ‘punt piaam’

PERSBERICHT

Met het project ‘Punt Piaam’ wordt het prachtige terpdorpje Piaam weer een echte bestemming voor iedereen die een verbinding aan wil gaan met dit bijzondere cultureel erfgoed, het landschap, de natuur en de visie op biodiversiteit en duurzaamheid. Punt Piaam richt zich op passanten (fietsers en wandelaars) en bezoekers die doelgericht op een activiteit afkomen in rijksmonumentale boerderij Nynke’s Pleats. Er wordt een rustplek voor fietsers ingericht, waar ze informatie kunnen krijgen over het bijzondere cultuurlandschap, de flora en fauna, de terp en het monumentale kerkje. De terpweide wordt weer als centraal punt in het dorp hersteld. Ook komt er een sanitaire voorziening, picknickbanken en een oplaadpunt voor fietsen. Het project is onderdeel van de restauratie en herbestemming van Nynke’s Pleats, dat overigens buiten de subsidie valt. De totale herontwikkeling wordt mede mogelijk gemaakt door het Boerderijenfonds en de Provincie Fryslân.

Achtergrond

Het terpdorpje Piaam ligt vlak achter de oude zeedijk op zo’n twee kilometer ten zuiden van Makkum. Het heeft een beschermd dorpsgezicht en er wonen ongeveer 35 personen. Centraal ligt het 13de-eeuwse gotische eenbeukige kerkje. Het is een rijksmonument, net als de twee naastgelegen 17de-eeuwse boerderijen, nu bekend als Nynke’s Pleats en Piaam State. Piaam ligt naast de Makkummerzuidwaard, een beschermd vogelgebied en midden in een rustgebied voor ganzen.

In de jaren 60 waren er vergaande plannen om van Piaam een museumdorp te maken. Er werd een stichting opgericht (Stichting Piaam) en er werden ambitieuze plannen gemaakt. De herbestemming van de boerderij van Nynke Postma tot restaurant was daar een belangrijk onderdeel van. Nynke (1902-1980) was de laatste boerin van de ‘Pleats’. Ze ligt begraven naast het kerkje, recht tegenover de boerderij. De boerderij was in zeer slechte staat en de schuur was zelfs deels ingestort. Het rijksmonument moest dus hoognodig aangepakt worden om definitief verlies te voorkomen. In 1972 heeft de eerste restauratie plaatsgevonden, waarbij veel van de oorspronkelijke onderdelen behouden zijn.

Piaam, met als bruisend hart het restaurant (toen nog met de naam De Nynke Pleats), heeft jarenlang onderdeel uitgemaakt van de Ald Faers Erfroute en de Zuiderzeeroute. Het restaurant was daarnaast een vaste stop van de toeristen die keramiekfabriek Tichelaar bezochten en was een populaire plek voor trouwerijen van mensen uit de omgeving. Door het veranderen van de omstandigheden (zowel intern als extern) heeft het restaurant het uiteindelijk niet gered en zijn de deuren in 2018 definitief gesloten. Toch zijn er nog steeds vele fietsers en wandelaars die Piaam bezoeken, op zoek naar een plek om te rusten, om het kerkje te bekijken en om meer te weten te komen over het wonderschone terpdorpje en het prachtige landschap eromheen. Ze blijven nu wat verweesd staan, op een punt midden in het doodlopende dorp, en kunnen nergens terecht. Door de herontwikkeling van Nynke’s Pleats en ‘Punt Piaam’ gaat dat veranderen.

Comments are closed.