In het nieuws

Deze week stond Piaam prominent in de Leeuwarder Courant met deze prachtige foto van Arodi Buitenwerf. Op het bijschrift:

MONUMENTENRIJK KOMDORP AAN HET IJSSELMEER

Piaam is een komdorp aan het IJsselmeer, natuurlijk nog wel van dit meer gescheiden door de Zeedijk. Het dorp telt een kleine vijftig inwoners. Tussen de Zeedijk en de dorpskern ligt de Dyksfeart. Op de achtergrond rechts doemt Makkum op. Centraal op de foto staat Piaam State dat Bed & Breakfast aanbiedt in de authentieke rietgedekte kop-hals-rompboerderij uit het begin van de zeventiende eeuw. Het pand is een monument. De voormalige mestsilo (aan het water links van de state) is nu een buitenzwembad. Tegenover Piaam State, rechts van het pand op de foto, is de Nicolaaskerk zichtbaar daterend uit de dertiende eeuw toen Piaam aangeduid werd als Pyangum. Later kwamen er varianten als Pyanghe, Pyangum, Piaam en Peanghum. Rechts van de kerk, grenzend aan de vaart en de weilanden, ligt Nynke's Pleats, ook een monument. Hier zijn de werkzaamheden druk gaande om er een vakantieverblijf en groepsaccomodatie van te maken met in de schuur een ontmoetingsplek voor culturele evenementen en speciale gelegenheden.

Comments are closed.