DOEN IN OMGEVING

te doen in de omgeving

Piaam zelf is één van de kleinste dorpjes van Friesland, in de omgeving is heel veel te zien en doen.

natuur

vogelmuseum

Piaam huisvest een klein en bijzonder vogelmuseum dat meestal gesloten is, maar vanaf het voorjaar 2024 wel op zaterdag en soms op afspraak toegankelijk is voor groepen. Kijk voor de laatste informatie op de website van het museum.

vogelgebied

Elk najaar vliegen er honderdduizenden ganzen over Piaam richting het zuiden. Ze overnachten op de velden rondom het terpdorp. Het is een prachtig gezicht. Ook de buitendijkse natuurgebieden in het IJsselmeer vlak over de dijk bij Piaam zijn een bekende plek voor vogelspotters.

vogelkijkhut

Vlak over de dijk bij Piaam staat de Ral Vogelkijkhut, genoemd naar de watervogel. De vogelkijkhut biedt uitzicht op rietmoeras, het IJsselmeer en het ondiepe water van de Piaamergeul, vaak met watervogels zoals krakeend, knobbelzwaan, kleine zwaan, bergeend, slobeend, blauwe reiger en waterral. Er slapen soms wel tachtig zilverreigers voor de hut. Ook lepelaars zijn er regelmatig te zien, evenals diverse soorten steltlopers en bij een lage waterstand zelfs reuzensterns. Verder de kleine karekiet, tjiftjaf, goudplevier, en allerlei andere soorten vogels.

eendenkooien

Nynke's Pleats ligt in het beschermde afpalingsgebied van twee 17de-eeuwse eendenkooien: één in particulier beheer en daarnaast de Buismanskoai. Vroeger waren deze eendenkooien het domein van de kooiker, die hier eenden ving om te verkopen als lekkernij. De Buismanskoai wordt onderhouden door natuurorganisatie It Fryske Gea en is te bezoeken met een gids.

activiteiten

bezoek een Friese stad

Workum, Harlingen, Bolsward, Hindeloopen, Makkum en Franeker liggen allemaal in de buurt.

Makkum beach

Genoeg van de rust? Op wandel of fietsafstand ligt Makkum Beach. Altijd fijn voor een cocktail aan het strand of om te zwemmen op hete dagen.

Fries Scheepvaartmuseum

Sneek is natuurlijk zeer de moeite waard, en combineer dat dan ook met een bezoek aan het Scheepvaartmuseum.

zeilen

In Makkum en Harlingen zijn zeilboten te huur voor een tocht op het IJsselmeer of de Wadden.

Planetarium Eise Eisinga

Onze favoriet, in Franeker. Zeer interessant en indrukwekkend voor jong en oud.

fietsen

De omgeving van Nynke's Pleats is zeer populair bij fietsers. Vind je weg tussen de kleine dorpjes in de buurt op je eigen fiets of een huurfiets (te huur in Makkum)

wandelen & vogelspotten

Wandelen en vogelspotten kan perfect vanuit Nynke's Pleats. De RAL vogelkijkhut in het IJsselmeer ligt op slechts 1,5 km afstand.

kanoën

Piaam ligt aan het water en het is mogelijk om een kano te huren vlakbij in Idsegahuizum (Skuzum) om de omgeving te verkennen.

BEZOEK DE EENDEKOOI

Het is mogelijk om de Buismankoai te bezoeken met een gids van It Fryske Gea. Bekijk hun website voor de mogelijkheden.

elektrisch varen

Maak zelf een dagtocht en verken de omgeving in alle rust vanuit een elektrische sloep.

Nog meer te vinden op de website van de VVV Waterland van Friesland
en op de website van de VVV Fryslân