PIAAM

piaam

Een uniek terpdorp achter de oude zeedijk

Nynke's Pleats ligt in het terpdorpje Piaam vlak achter de oude zeedijk tussen Makkum (2 km) en Workum (8 km). Het heeft een beschermd dorpsgezicht, bestaat uit ca. 15 huizen en twee kerken en er wonen ongeveer 35 personen. Het dorp stamt al uit de 13de eeuw toen de zee nog vrij spel had om de terp waarop het gebouwd is. Vlak tegenover de ingang van de Nynke Pleats ligt het 13de-eeuwse gotische éénbeukige kerkje. Het is, net als Nynke's Pleats en de kop-hals-rompboerderij bekend als Piaam State, een rijksmonument. In de jaren 60 waren en vergaande plannen om van Piaam een echt museumdorp te maken. De herbestemming van de boerderij tot restaurant was daar een belangrijk onderdeel van. Piaam heeft jarenlang onderdeel uitgemaakt van de Ald Faers Erfroute en de Zuiderzeeroute. In de zomer zijn er nog vele fietsers en wandelaars die van deze bijzondere plek komen genieten.

vogelgebied

Elk najaar vliegen er honderdduizenden ganzen over Piaam richting het zuiden. Ze overnachten op de velden rondom het terpdorp. Het is een prachtig gezicht. Ook de buitendijkse natuurgebieden in het IJsselmeer vlak over de dijk bij Piaam zijn een bekende plek voor vogelspotters. Daarnaast huisvest het dorp een klein vogelmuseum dat helaas sinds 2019 (tijdelijk) gesloten is. Kijk voor de laatste informatie op de website van het museum.

eendenkooien

Nynke's Pleats ligt in het beschermde afpalingsgebied van twee 17de-eeuwse eendenkooien: één in particulier beheer en daarnaast de Buismanskoai. Vroeger waren deze eendenkooien het domein van de kooiker, die hier eenden ving om te verkopen als lekkernij. De Buismanskoai wordt onderhouden door natuurorganisatie It Fryske Gea en is te bezoeken met een gids.

De historische foto’s op deze website zijn afkomstig van verschillende bronnen. Sommige hingen aan de muur in het restaurant, sommige komen uit online archieven en er zijn nog prachtige toevoegingen twee privé collecties. Mocht u nog meer informatie hebben over de foto’s of zelf nog foto’s hebben om toe te voegen, dan horen wij dat natuurlijk graag!