OVER

OVER

de geschiedenis, het dorp, de omgeving en over ons

PIAAM

Nynke's Pleats ligt in het terpdorpje Piaam vlak achter de oude zeedijk tussen Makkum (2 km) en Workum (8 km). Het gehucht stamt al uit de 13de eeuw toen de zee nog vrij spel had om de terp waarop het gebouwd is. Vlak tegenover de ingang van de Nynke Pleats ligt het 13de-eeuwse gotische éénbeukige kerkje.

geschiedenis

Koprompboerderij Nynke's Pleats is een bijzonder agrarisch Rijksmonument. De boerderij dankt haar naam aan de laatste bewoonster van de ‘Pleats’: Nynke Postma (1902-1980). Ze ligt begraven naast het 13de-eeuwse kerkje tegenover de boerderij.Het was een gemengd bedrijf: in de schuur werd vee gehouden en daarnaast werd de akker bewerkt.

duurzaamheid

Het verduurzamen van een 17de-eeuwse Rijksmonumentale rietgedekte boerderij: nog maar weinig mensen hebben die uitdaging aangedurfd of zijn erin geslaagd. Zonder aantasting van de monumentale waarden gaat Nynke's Pleats van het gas af. Het zal een voorbeeld-stellende duurzame plek worden, in balans met de natuurlijke omgeving, waar het hele jaar aangenaam verbleven kan worden.

te doen in de omgeving

Piaam zelf is één van de kleinste dorpjes van Friesland, maar in de omgeving is heel veel te zien en doen.

over ons

In augustus 2020 is Nynke's Pleats in handen gekomen van nieuwe eigenaren, die het rijksmonument hebben gerestaureerd en er een nieuwe functie aan hebben gegeven, die recht doet aan de cultuurhistorische waarde en de verbinding met de omgeving.