Gasloos!

Vandaag is het dan eindelijk zo ver: de gaskraan is dichtgedraaid en we zijn ‘all-electric’! De warmte wordt vanaf nu volledig opgewekt door twee warmtepompen, die de warmte uit de grond halen. 

Om dit te bereiken hebben we eerder dit jaar tien (!) grondboringen laten doen naast de boerderij. In eerste instantie zou het om zeven boringen van 120 meter diep gaan. maar de eerste twee boringen liepen vast op een zware kleilaag op 80 meter diepte. Toen is besloten iets vaker te boren en tot 80 meter. Het was wel een flinke aanslag op onze mooie terpweide, maar gelukkig staat die inmiddels veel helemaal in het groen en is er niets meer van te zien. 

Vanaf vandaag hebben we er eindelijk profijt van en zijn we van het gas af! Onze elektra nemen we af van een duurzame leverancier en wordt ‘geleverd’ door de windmolens bij Allingawier. Dat gaat flink wat CO2 uitstoot schelen in de toekomst.

Comments are closed.