Riet, riet en nog meer riet

In juni is begonnen met de restauratie van de rieten kap van de schuur. De laatste keer dat de boerderij helemaal nieuw riet had gekregen, was al meer dan 50 jaar geleden. Zo’n kap kan best lang mee, maar helaas is deze de afgelopen 20 jaar slecht onderhouden, waardoor het riet helemaal vervangen moet worden. Dat geeft wel meteen de gelegenheid om isolatie aan te brengen onder het riet, waarbij de ‘juffers’ (de verticale sporen) in het zicht blijven. Een oplossing waar ook de brandweer gelukkiger van wordt, dan van de oude situatie…

In 2020 zijn we al begonnen met onderzoek doen naar de verschillende mogelijkheden. Uiteindelijk hebben we aan Jaldert van der Veen en Bart Meijs, rietdekkers uit Sneek, gevraagd om de klus aan te nemen. Ze maken gebruik van lokaal geoogst riet, zijn inmiddels al 6 weken bezig en vorderen gestaag. Op dit moment ligt het hele terrein vol met oud riet en stapels met vers riet. Het is een puinzooi (binnen én buiten), maar de kap wordt prachtig! 

Voor de restauratie van de kap hebben we een subisidie gekregen van de Provinsje Fryslân. Een van de voorwaarden was dat er een stagiair mee zou lopen via de ROP (restauratie opleidings projecten). Dat hebben we natuurlijk geregeld: Kevin (op de foto) heeft Bart en Jaldert de afgelopen weken met allerlei klusjes ondersteund en heeft kennisgemaakt met het ambacht van het rietdekken.

Comments are closed.