Jitske schols eerste ‘artyste’ in residence

Jitske Schols (1969) is een Nederlandse beeldend kunstenaar. We hebben haar een verblijf in het voorhuis van Nynke’s Pleats aangeboden, om zich een week lang onder te dompelen in de geschiedenis van de plek en de mensen die er gewoond en gewerkt hebben. 

Haar werk richt zich op het vertellen van verloren of onvertelde ‘herstories’ (verhalen over vrouwen) als tegenwicht voor alle historische verhalen over mannen. Ze werkt vaak aan langetermijnprojecten waarbij ze haar onderwerpen grondig onderzoekt en daarbij geïnspireerd raakt om schilderijen te maken waarmee ze de verhalen van deze vrouwen op een persoonlijke en intieme manier vertelt. Ze probeert daarbij niet zozeer de werkelijkheid te schilderen, maar haar verbeelding van het verhaal.

Jitske heeft de afgelopen jaren meerdere vrouwen met bijzondere levens in beeld gebracht, een Friese boerin gaf haar een nieuwe uitdaging. Ze heeft zich verdiept in Nynke Postma, de laatste bewoner van de Pleats en de naamgeefster van de boerderij. Een week lang heeft ze schetsen gemaakt, die ze uiteindelijk in haar atelier in Amsterdam heeft uitgewerkt tot een kleine serie ‘de Landvrouw’

Het proces was ontzettend spannend, ook voor ons. We wilden haar zeker geen opdracht geven, we hebben haar vrij gelaten te doen wat ze wilde. Het resultaat is boven verwachting en we hebben dan ook twee (!) werken aangekocht uit de serie: ‘Aan de bint’ en ‘Nei wurk dien’ zullen een vaste plek krijgen aan de grote muren van de schuur. 

'Nei wurk dien'
'Loyale Keus'
'Aan de bint'

Meer over Jitske Schols

Jitske werd bekend als fotograaf en won in 2017 de Nationale Portretprijs. Tijdens de corona periode verruilde ze haar camera voor het penseel en wijdde ze zich aan het schilderen. Haar werk is internationaal tentoongesteld en gepubliceerd en ze heeft verscheidene prijzen en erkenningen voor haar werk ontvangen, waaronder de Canon Zilveren Camera en een overzichtstentoonstelling van haar schilderijen in het Stadsmuseum Harderwijk. Haar werken zijn opgenomen in verschillende bedrijfs- en museumcollecties. Meer informatie is te vinden op haar website.

Stichting Nynke’s Pleats nodigt een paar keer per jaar kunstenaars, schrijvers, muzikanten en onderzoekers uit voor een verblijf in Piaam, waarbij zij zich kunnen laten inspireren door de bijzondere omgeving.
Zelf interesse om ‘Artyste in Residence’ te worden? Neem dan vooral contact met ons op.
Comments are closed.