broedpleats
Broedpleats PIAAM
Het Schiermonnikoog Festival KOMT NAAR HET VASTELAND!
zaterdag 6 en zondag 7 september 2025

Het Schiermonnikoog Festival komt naar het vasteland! Al bijna 15 jaar biedt het festival een springplank voor jong toptalent in de klassieke muziek. Omdat het eiland zijn grenzen heeft bereikt, breidt het festival zijn activiteiten uit. Met het gloednieuwe talentontwikkelingstraject Broedpleats Piaam creëert het festival ruimte voor veelbelovende Nederlandse musici om te groeien én om een nieuw publiek te ontmoeten.
Van 4 t/m 7 september 2025 werkt een groep aanstormende talenten, onder wie violist Tess Verweij, altviolist Elin Haver en zangeres Sterre van Boxtel, intensief samen in Nynke’s Pleats in Piaam. Onder begeleiding van Caspar Vos (pianist en artistiek leider Schiermonnikoog Festival) en Club Classique (cellist Leonard Besseling en violist Myrthe Helder), ontwikkelen zij niet alleen hun artistieke kwaliteiten, maar ook hun visie op de toekomst van klassieke muziek.
De residency wordt afgesloten met twee bijzondere concerten op zaterdagavond en zondagmiddag waarin het publiek getuige is van de energie, creativiteit en muzikale zeggingskracht van deze jonge generatie. Verwacht sprankelende kamermuziek, verrassende presentatievormen en het vakmanschap van morgen.
Mis het niet – beleef deze unieke concerten van dichtbij en ontmoet het talent van de toekomst!
KOOP NU JE KAARTJES!
Zaterdag 6 September 2025 – 20.15 uur
Zondag 7 september 2025 – 14.00 uur
- De voorstelling duurt ca. 1 uur
- De kaartjes zijn inclusief koffie/thee tijdens de inloop
- De inloop begint ca. 30 minuten voor aanvang concert
- Na het concert is de bar van Nynke’s Pleats open
- Toegang € 17,50 pp
- Je kan ook beide verschillende concerten bezoeken met korting door het kopen van een combinatieticket €30 pp
OVER HET SCHIERMONNIKOOGFESTIVAL
Het Schiermonnikoog Festival is een festival voor klassieke muziek en vindt twee keer per jaar plaats op Schiermonnikoog. Twee keer per jaar arriveren zo’n 200 musici uit binnen- en buitenland op Schiermonnikoog om daar in alle rust concerten te geven. Waar de voorjaarseditie in maart de focus legt op jong talent, ligt de focus tijdens de najaarseditie in oktober op kamermuziek. Het festivalprogramma beslaat concerten, masterclasses, documentaires, lezingen, sterrenwandelingen en natuurexcursies. De intimiteit van klassieke muziek en de unieke natuurbeleving op het eiland versterken elkaar en geven het festival een bijzonder karakter.
Aankomende festivals
3 t/m 9 oktober 2025 – najaarseditie
13 t/m 19 maart 2026 – voorjaarseditie
2 t/m 8 oktober 2026 – najaarseditie

OVER CLUB CLASSIQUE
Je komt ze overal tegen: in het theater, het café, thuis op de buis, zomaar in het wild in een weiland of in Nynke’s Pleats. Een voorstelling van Club Classique zit vol spannende combinaties, onverwachte twists en ontroerende verhalen.
Geen avondvullende werken maar hapklare delen uit de mooiste stukken. Persoonlijke verhalen, gedichten, andere kunstvormen en filmfragmenten maken elke voorstelling tot een unieke ervaring. Klassieke muziek is nog nooit zo divers geweest.
Violiste Myrthe Helder en cellist Leonard Besseling zijn de twee hersenhelften die het brein vormen van Club Classique. Voor elk project zoeken ze naar nieuwe thema’s en vinden daar de juiste kunstenaars, schrijvers, vakmensen en de beste musici van Nederland bij.
Samenwerkingspartners vinden ze o.a. bij Theaterzaken Via Rudolphi, het Grachtenfestival, de Bach Vereniging en het Koninklijk Concertgebouw. Naast een aantal vaste series toeren ze regelmatig met de meest uiteenlopende voorstellingen door het land. Daarnaast zijn ze een graag geziene gast op radio en TV, zoals in het programma Podium Klassiek.
TALENTEN
(lijst wordt nog aangevuld!)
Tess Verweij (2006) begon op haar zesde met vioolspelen en werd op haar negende toegelaten tot de jong talentklas van het Conservatorium van Amsterdam, waar ze studeerde bij Coosje Wijzenbeek. Ze was actief bij de Fancy Fiddlers en won onder meer het Iordens B Vioolconcours (2020) en het Spotlight Concours (2022). Sinds 2021 studeert zij bij Vera Beths. Als solist trad ze op met o.a. het Concertgebouw Kamerorkest en het Deventer Kamerorkest. Ze is sinds 2024 eerste violiste van het Amaris Kwartet en vormt een duo met pianiste Jana Schell. Tess speelt op een viool van Nicolo Gagliano (1711), in bruikleen van een particulier fonds.
Elin Haver (2003) begon op haar vierde met vioolles en maakte op haar twaalfde de overstap naar altviool. Ze won prijzen bij het Prinses Christina Concours (2020) en was solist met o.a. het Britten Jeugd Strijkorkest. Elin studeert sinds 2021 altviool bij Francien Schatborn aan het Conservatorium van Amsterdam en is actief in ensembles als het Fontana Kwartet en het Ricciotti Ensemble. Ze bracht in 2024 het altvioolconcert van Willem van Merwijk in première. Elin geeft sinds kort zelf les en is vanaf 2024 ook actief als dirigent. Ze speelt op een altviool van Max Millant (1963), met een stok van Jan Strumphler.
Sterre van Boxtel (2005) werd op haar dertiende toegelaten tot de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam als klassiek zangeres, waar zij les krijgt van Sasja Hunnego. Ze zingt in meerdere talen en genres en groeide op in een stiltehuis waar haar liefde voor klassieke zang spontaan ontstond. Sterre trad op in o.a. het Concertgebouw, De Doelen en op televisie in Nederland, Duitsland en de VS. Ze kreeg in 2020 een eervolle vermelding bij het Prinses Christina Concours en won de RABObank Jong Talentprijs.
